En scoutkår är alltid i behov av engagerade ledare och föräldrar. Utan dessa individer kan inte rörelsen fungera. Det krävs alltid nya ledare för att verksamheten skall fungera optimalt. Tål att tänka på är dock att efterfrågan är som störst inför skolornas nya läsår.

Att vara ledare för Utmanarscouter (15-18) är att handskas med unga scouter som är otroligt sugna på att göra saker – hela tiden. Den viktigaste uppgiften för en utmanarledare är att se till att scouterna själva får bestämma vad de ska göra med sin tid och sin avdelningsbudget, och att peppa dem till att hitta på och utföra alla möjliga och omöjliga saker.

Äventyrarscouter (12-15) är eskapadtörstande ungdomar som vill ha nya upplevelser  varje möte. Denna utvecklingsålder medför mycket nytt och som ledare agerar man vägledare från barnaåldern in i tonåren.

Som ledare för spårar- och upptäckarscouter (8-10 respektive 10-12) är det viktigare att planera och strukturera möten, se till att alla får vara med och att alla får lära sig genom scoutmetoden ”learning by doing”. En kombination av lek och lärdom är att föredra – varför inte surra en gunga, eller baka en äppelpaj över elden man nyss gjort upp?

I vår kår behövs det just nu ledare eller ledarstöd på flera olika avdelningar. Spårar- och upptäckaravdelningarna Jollarna, Sjöbusarna och Skutorna behöver nya ledare till efter sommaren.

Är du intresserad av att involvera dig mer i ditt barns scouting som ledare och inte bara som förälder, eller är du som äldre ungdom (äldre äventyraråldern och uppåt) intresserad av att agera ledarassistent eller ledare för de yngre scouterna? Kontakta respektive avdelningsledare eller kontakta styrelsen för mer information.